Pagina web oficială a Municipiului Codlea // MUZEUL CODLEI

Despre Muzeu

Despre Muzeu

Imprimare Email

Istoria municipiului Codlea, cunoscută de localnicii mai în vârstă ai locului și necunoscută până acum de generația tânără, a fost scoasă la lumină prin eforturile comune ale codlenilor de pretutindeni. Aceștia împreună cu administrația publică locală au facut posibilă înființarea primului muzeu din Codlea, oferind șansa acestui oraș să facă parte dintr-un circuit cultural și de patrimoniu.

Muzeul nou creat, al cărui denumire completă este, ”Muzeul Codlei - Muzeul Tradițiilor Codlene și al Administrației Publice Locale”, este rezultatul unui proiect implementat cu succes din fonduri europene și care cu data de 01.04.2016 și-a început activitatea.

Clădirea se regăsește în lista monumentelor istorice, fiind în trecut primăria veche a orașului și mai apoi policlinică, având o suprafață totală de 827 mp dispusă pe trei nivele: demisol, parter și etaj.

La data de 13.05.2016, în mai puțin de două luni de la începerea activității, clădirea a fost inaugurată deschizându-și larg porțile pentru găzduirea primului eveniment organizat, respectiv Expoziția donațiilor- expoziție permanentă, la subsolul clădirii, vernisaj în cadrul căruia au fost expuse bunuri deosebite, donate de comunitate până la acea data.

 Începând cu 1 august 2017, au fost amenajate și deschise publicului, toate spațiile expoziționale din muzeu. Astfel, la parterul  muzeului se poate vizita expoziția permanentă cu titlul De prin Codlea adunate... și alte două încăperi care redau imaginea fidelă a unei camere tradiționale românești, respectiv săsești.

La etajul muzeului regăsim 3 săli generoase ca spațiu, care permit vizitarea următoarelor expoziții: „Pictor Aurel Bordenache”– expoziție permanentă; „Tezaurul Codlei” – expoziție permanentă și o cameră destinată expozițiilor temporare;

Începând cu data de 30.01.2020, Muzeul beneficiază de un proiect de Mixed Reality (AR- Realitate Augumentată și VR- Realitate Virtuală)- prin intermediul căruia puteți descoperi cu ajutorul tehnologiei avansate, Codlea de ieri, transpusă în vremuri prezente și care cuprinde 7 integrări:

- 1 ghid virtual- prin intermediul căruia suntem prezenți la o istorie la persoana I privind viața pictorului Aurel Bordenache;

- 4 rulări de film documentar: Codlea de odinioară, Tradiții din Codlea, Codlea comunistă și Cetatea Neagră;

- 2 ferestre virtuale în trecut: str Lungă la anul 1900 și Avionul lui Albert Ziegler zburând.

Aceste produse ale aplicației sunt concepute să ruleze pe telefoane mobile și prin intermediul ochelarilor speciali și sunt disponibile spre vizualizare tuturor turiștilor care ne vor trece pragul.

Muzeul își așteaptă cu drag vizitatorii din toate colțurile țării, dar mai ales pe cei din comunitatea codleană pentru a descoperi lucruri noi, care ne reprezintă din punct de vedere cultural și istoric.

Intrarea este liberă!